Livingul este una dintre camerele cele mai importante ale unei case. Aici primim familia si prietenii cu ocazii speciale, ne retragem seara pentru un moment de respiro sau pentru a urmari un film la televizor. De aceea, fiecare dintre noi isi doreste sa amenjeze un spatiu cat mai primitor si confortabil.

Aranjarea salonului poate, uneori, provoaca dureri de cap din cauza utilizarilor diferite pe care le putem da acestei camere. Inainte de a purcede la alegerea stilului si culorilor, trebuie sa decidem care va fi utilizarea exacta a acestuia. Rezervam livingul pentru intalnirile ocazionale cu familia si prietenii? Ne dorim sa amenjam un colt de lectura si un birou? Va exista si un televizor?

In functie de raspunsurile la aceste intrebari, putem merge mai departe in alegerea mobilierului. Daca este rezervat pentru vizite, livingul devine mai mult un spatiu de ceremonie, motiv pentru care accentul cade pe latura estetica mai mult decat pe durabilitatea mobilierului. Astfel, isi vor gasi locul o canapea cu fotolii cu un design original (dar nu intotdeauna ergonomic) si tapitate cu materiale fine. Intr-un salon in care ne petrecem o mare parte a zilei trebuie sa primeze confortul si comoditatea, din moment ce va fi cea mai aglomerată zona a casei.

Canapeaua si fotoliile sunt elementele centrale ale decorului. Stilul acestora va determina stilul general al intregii camere. In prezent, mobilierul cu linii drepte, pure este foarte la moda, dar revin in tendinte si formele ample, curbe.

Dimensiunea si caracteristicile spatiului joaca un rol determinant in amenjarea livingului. Astfel, o sofa si doua fotolii asortate isi vor gasi mai usor loc intr-o camera de dimensiuni reduse, decat un mobilier in forma de L sau U. Pentru a va petrece timpul in fata televizorului sau pentru a citi este preferabil un mobilier moale si confortabil. Scaunele drepte cu spatar  sunt recomandate pentru zona biroului.

După determinarea stilului si formei, trebuie sa trecem la tapiterie. Din nou, alegerea este mare: piele, stofa, fibre naturale etc. Pielea este durabila si usor de intretinut, poate fi lucioasa (va arata mai rece) sau mata (mai calda), dar ar trebui tratata ocazional cu solutii speciale pentru a evita intarirea sau craparea. Stofele testute sunt mai rezistente decat tesaturle imprimate. Cu toate acestea, trebuie sa ne asiguram ca tesatura este stransa, altfel va face cute. Materialele din fibre naturale (lana, bumbac), ar trebui sa fie rezervate pentru camera de zi destinta intalnirilor ocazionale, intrucat nu trec cu brio testul timpului, fiind supuse usor uzurii. Piele sintetica (din microfibra) care a aparut in urma cu cativa ani, a castigat rapid popularitate, datorita intretinerii usoare si durabilitatii.

Mergand mai departe in alegerea pieselor de mobilier, ne oprim la mese, care dincolo de aspectul practic, pot avea si un rol decorativ important. Masa de centru trebuie plasata la o distanta adecvata de canapea. Prea aproape poate impiedica circulatia, iar prea departe strica armonia decorului. In plus, este dificil pentru oameni sa ajunga la ea.

Pentru televizor sau alte dispozitive electronice trebuie sa ne orientam spre o mobila care sa se intregreze decorului. In cazul in care camera are dimensiuni reduse, putem alege un dulap mic pentru a nu consuma spatiu inutil. De asemenea, recomandabile sunt si piesele de mobilier plasate in colturi sau cele inegrate in perete, mult mai discrete si economice din punct de vedere al ocuparii spatiului.

In cazul in camera include un birou, nu este indicat sa ne orientam spre un birou conventional, masiv, din furnir care nu va da un aspect placut, contrastand prea tare cu restul decorului. Camera ar trebui completata cu un birou cu picioare sau o masa realizata in stilul restului mobilei. Daca petrecem multe ore la birou pentru a lucra, vom alege un scaun ergonomic (care poate fi acoperit intr-un material care se armonizează cu decorul). In cazul in care biroul este folosit doar ocazional, am putea opta pentru un scaun sau un fotoliu multifunctionale. Pentru a depozita carti sau diferite obiecte decorative de suflet, o biblioteca, mica sau mare, este, de asemenea, esentiala pentru living.

Indiferent de dimensiunile camerei, dorintele si preferintele dumneavoastra, stilul in care decorati livingul sau destinatia acestuia suntem pregatiti sa va oferim cele mai frumoase si mai inovative piese de mobilier pentru un living perfect.